Wat kost een mediator?

Als je een conflict wilt oplossen in het bijzijn van een mediator is het belangrijk om te weten wat een mediationtraject gaat kosten. De totale kosten van een mediator verschillen natuurlijk per aanbieder en houden verband met het aantal sessies die er nodig zijn om het conflict op te lossen. Het ene conflict is namelijk gemakkelijker op te lossen dan de ander.

Op deze webpagina krijg je antwoord op al je vragen over de kosten voor een mediator. Hoe komen deze kosten tot stand en is er een subsidie mogelijk voorde kosten van een mediator?

wat kost een mediator

In 3 klikken prijsoffertes van mediators ontvangen!

Waaruit is het uurtarief van een mediator opgebouwd?

Als je prijzen van mediators met elkaar vergelijkt, kom je erachter dat de prijzen per mediator verschillend zijn. Waaruit is dit tarief precies opgebouwd? Allereerst is het goed om je te beseffen dat een mediator meer doet dan alleen gesprekken voeren. Een mediator schrijft na ieder gesprek een verslag en maakt een dossier aan. Dit is een tijdrovende bezigheid die doorberekend wordt in het uurtarief van een mediator.

Een andere factor die meespeelt in het tarief is de ervaring van de mediator. Een mediator met jarenlange ervaring vraagt logischerwijs meer voor zijn diensten dan een mediator die weinig ervaring heeft.

Welke kosten worden vaak vergeten?

Sommige mediators brengen naast hun uurtarief extra kosten in rekening. Vinden de gesprekken met de mediator bij je thuis plaats? Dan is de kans groot dat de mediator voorrijkosten in rekening brengt. Een andere kostenpost die vaak vergeten wordt zijn de kosten voor een notaris. Een notaris stelt de overeenkomst op die is overeengekomen tijdens het mediationtraject. Andere bijkomende kosten zijn de kosten voor juridische toetsing. Dit houdt in dat er gekeken wordt of een voorstel binnen de Nederlandse wetten past. Informeer als je een mediator inschakelt altijd goed naar welke kosten onder het uurtarief vallen. Zo voorkom je dat je voor onverwachte kostenposten komt te staan.

Wat kost een mediator bij scheiding?

Een scheidingsmediator wordt vaak ingeschakeld als partners goed uit elkaar willen gaan. Vooral partners met kinderen hebben baat bij een mediationtraject. Het scheelt kinderen namelijk een hoop stress als hun ouders geen ruzie met elkaar hebben.

Het uurtarief van een mediator ligt bij een scheiding gemiddeld rond €150,-. De totale kosten van een mediator bij een scheiding zijn afhankelijk van het aantal gesprekken dat partners nodig hebben om afspraken te maken. De meeste stellen hebben drie tot vijf gesprekken nodig om hun mediationtraject succesvol af te ronden. Omdat bij een scheiding twee partijen betrokken zijn worden de kosten verdeeld tussen beide partijen.

Meer weten? Lees ons artikel: mediation bij scheiding

Wat kost een familiemediator?

Vindt er een conflict plaats tussen familieleden? Dan biedt familiemediation uitkomst. Een mediator kijkt naar de behoeften van iedere betrokkene en probeert een oplossing te vinden voor de problemen die er spelen. Gemiddeld heeft een mediator drie tot vijf gesprekken nodig om een familieconflict op te lossen. In de mediationovereenkomst staat aangegeven hoeveel gesprekken een mediator nodig denkt te hebben om een conflict op te lossen. In deze overeenkomst staat ook het tarief van de familiemediator. Dit tarief zal in de meeste gevallen tussen €140,- en €220,- per uur liggen. De mediationovereenkomst moet getekend worden door iedereen die bij het conflict betrokken is en het mediationtraject aangaat.

Meer weten? Lees ons artikel: familie mediation

Wat kost een arbeidsmediator?

Als je je in een conflict op de werkvloer bevindt, kun je een arbeidsmediator inschakelen. Deze mediator gaat het gesprek aan met jou en je werkgever. De kosten voor een mediator bij arbeidsconflicten liggen hoger dan de kosten voor een mediator bij een ander conflict. De totale kosten liggen meestal tussen €1.000,- en €5.000,-. Het traject van een arbeidsmediator duurt vaak langer dan andere mediationtrajecten. De meeste arbeidsconflicten worden in vier tot zes gesprekken opgelost, maar dit verschilt per situatie.

Meer weten? Lees ons artikel: arbeidsmediation

mediation kosten

Wat kost een zakelijke mediator?

Een zakelijk conflict en een arbeidsconflict liggen dichtbij elkaar. Het grote verschil is dat een arbeidsconflict gaat over arbeidsverhoudingen en een zakelijk conflict is bijvoorbeeld een conflict tussen een leverancier en een bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat ervan overtuigd is dat een leverancier zich niet aan de algemene voorwaarden heeft gehouden. Een zakelijke mediator biedt in dit geval uitkomst en gaat het gesprek aan met beide partijen. Het uurtarief van een zakelijke mediator ligt tussen €150,- en €225,-.

Subsidie om de kosten te drukken

De kosten voor een mediator zijn voor de een gemakkelijker te betalen dan voor de ander. Gelukkig zijn er mogelijkheden om een subsidie te krijgen voor een deel van de kosten voor mediation. Of je in aanmerking komt voor een subsidie is afhankelijk van je inkomen en je vermogen. Kom je in aanmerking voor een subsidie? Geef dit aan bij jouw mediator. Hij kan de subsidie voor je aanvragen. Houd er wel rekening mee dat je ondanks een subsidie altijd een minimale bijdrage van €53,- moet betalen.

Een andere mogelijkheid om de kosten voor een mediator vergoed te krijgen is door middel van een rechtsbijstandverzekering. Het verschilt per verzekering of de kosten voor mediation vergoed worden. Wil je de kosten voor jouw mediationtraject door de rechtsbijstandverzekering laten vergoeden? Informeer dan bij jouw verzekering naar de mogelijkheden.

Lees meer over de kosten van mediation op www.rijksoverheid.nl en op de Raad voor Rechtsbijstand.

Veelgestelde vragen over de kosten

Nu je weet wat van invloed is op de kosten voor een mediator en dat er subsidies bestaan om de kosten te drukken, zijn er misschien nog vragen waar je graag antwoord op wilt. Wat is bijvoorbeeld het gemiddelde uurtarief van een mediator, hoelang duurt een mediationtraject gemiddeld en wie betaald de kosten voor een mediator? Op deze vragen gaan we verder in zodat je weet waar je aan toe bent als je een mediationtraject start.

Wat is het gemiddelde uurtarief van een mediator?

Het uurtarief van iedere mediator is verschillend en is compleet afhankelijk van jouw eisen. Wil je graag een mediator inschakelen die veel ervaring heeft? Dan ben je meer kwijt dan voor een mediator die wat minder ervaring heeft. Over het algemeen ligt het uurtarief van een mediator rond €150,-.

Wie betaalt de kosten voor mediation?

De kosten voor een mediator worden eigenlijk altijd verdeeld tussen alle partijen die betrokken zijn bij een conflict. Schakel je een mediator in bij een echtscheiding? Dan worden de kosten verdeeld tussen jou en je partner. Schakel je een mediator in bij een familieconflict? Dan deel je de kosten met ieder familielid dat betrokken is bij het conflict.

Hoe lang duurt een mediationtraject gemiddeld?

De duur van een mediationtraject verschilt per situatie. Ingewikkelde familievetes nemen langer in beslag dan een echtscheiding waarbij de partijen het met elkaar eens zijn. Over het algemeen wordt een conflict in het bijzijn van een mediator in drie tot vijf gesprekken opgelost. Dit gaat sneller dan als je het conflict oplost via een gerechtelijke procedure.

Kosten van een derde-deskundige in mediationtraject

Als er een overeenkomst opgesteld moet worden of er een advies over belastingen vereist is, komt een derde-deskundige om de hoek kijken. Dit is bijvoorbeeld een notaris of een fiscalist. De kosten van een derde-deskundige vallen meestal niet onder het uurtarief van een mediator en worden in rekening gebracht bij de cliënt. Informeer bij jouw mediator hoe hij deze kosten verrekent. Zo voorkom je dat je voor onverwachte kosten komt te staan.

Vergelijk tarieven en bespaar op de kosten

Wil je graag een goed beeld van de kosten van een mediator? Dan kun je nu bij ons gemakkelijk offertes van verschillende mediators met elkaar vergelijken. Omdat er een groot aantal mediators bij ons is aangesloten vindt je gegarandeerd een mediator die aan jouw eisen voldoet. Als je een offerteaanvraag doet, ontvang je meerdere offertes tegelijkertijd. Deze offertes kun je rustig met elkaar vergelijken. Een offerteaanvraag doen is geheel vrijblijvend en kosteloos. Vraag nu jouw offertes aan en vind een mediator die voldoet aan jouw eisen!

In 3 klikken prijsoffertes van mediators ontvangen!