Familie mediation

De mensen waarmee je de feestdagen doorbrengt, die dezelfde achternaam dragen en die zowel qua uiterlijk als innerlijk op jou lijken: je familie. Helaas zijn er in families soms ook conflicten en ruzies te bespeuren. Familie mediation is erop gericht om een specifiek en afgebakend probleem binnen een familie op te lossen. De conflicten en ruzies binnen families kunnen onder andere gaan over een nalatenschap, over een familiebedrijf of over vervelende gebeurtenissen uit het verleden waar nooit over gesproken is. Een familie mediator kan ervoor zorgen dat familieleden weer met elkaar in gesprek gaan, naar elkaar luisteren en dat zij uiteindelijk een oplossing vinden voor hun probleem.
familie mediation

In 3 klikken prijsoffertes van mediators ontvangen!

Wanneer kiezen voor familiemediation?

Om alle onwaarheden direct de wereld uit te helpen is het goed om te vertellen dat mediation niet hetzelfde is als therapie. Waar therapie zich meer richt op het algemeen emotioneel welzijn van betrokken partijen, richt mediation zich op het oplossen van een afgebakend en specifiek probleem of conflict. Er zijn verschillende situaties waarin het inschakelen van een familiemediator de moeite waard is. Is er een familielid overleden en lopen de emoties hoog op bij het verdelen van de nalatenschap? Heeft u een familiebedrijf, staan er dingen niet op papier die wel mondeling zijn toegezegd en heeft u daarover een conflict? Of heeft u uw broer, zus of moeder al jarenlang niet gesproken door iets wat er in een ver verleden is gebeurd? In al deze en andere situaties waarbij u en uw familielid of -leden het niet eens zijn over iets, is kiezen voor mediation een goed idee.

Wat kan een familie mediator betekenen?

Bij een conflict of ruzie tussen jou en jouw familieleden kunnen de emoties hoog oplopen. Het kan daarom raadzaam zijn om iemand in de arm te nemen die met een neutrale en open blik naar jullie situaties kijkt. Deze persoon kan een bemiddelende rol spelen in jullie proces naar een oplossing. Deze kan ervoor zorgen dat jullie elkaar laten uitpraten en naar elkaar luisteren. Hierdoor ontstaat vaak al meer begrip. Daarnaast kan een mediator ervoor zorgen dat er een oplossing komt waar alle familieleden zich in kunnen vinden. Zo lopen jullie niet onnodig lang rond met een vervelende situatie binnen jullie familie en kunnen jullie misschien zelfs weer op een normale manier met elkaar door één deur.

Meer over het mediationtraject

Als jij en de familieleden waarmee jij in conflict bent ervoor kiezen om met een mediator aan de slag te gaan dan starten jullie allereerst apart van elkaar met een intakegesprek. Door dit één op één gesprek met de mediator kun je ongedwongen jouw verhaal en belangen kenbaar maken. De bemiddelaar, oftewel de mediator, legt uit hoe de mediation verder in zijn werk gaat en welke uitgangspunten hiervoor gelden. De mediator stemt samen met jou en jouw familieleden af wie er bij de mediationgesprekken aanwezig zijn en zo gaan jullie gezamenlijk aan de slag met het oplossen van jullie probleem. Hoeveel gesprekken er nodig zijn voor dat het probleem is opgelost, verschilt natuurlijk per situatie. Gemiddeld hebben families zo’n drie bijeenkomsten nodig. Als de oplossing voor het probleem is gekozen gaat de bemiddelaar na of iedereen zich hierin kan vinden. Als het nodig is wordt alles schriftelijk vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Deze wordt aan het einde van de mediation dan door iedereen ondertekend.

Voorbeelden van mediation bij familieconflicten

Je familie kies je niet uit. Je vader blijft je vader en je zus blijft je zus. Des te belangrijker is het om deze relaties goed te houden. Als er een familieconflict ontstaat is het goed om dit zo snel mogelijk op te lossen en er samen mee aan de slag te gaan. Maar wat voor conflicten kunnen met de hulp van een familiemediator dan precies worden opgelost? Dat is een vraag met een breed antwoord. De verdeling van geld in verband met een nalatenschap, een conflict binnen een familiebedrijf, een familieruzie, de verdeling van een zorgverantwoordelijkheid binnen de familie of het gezin en de obstakels die om de hoek komen kijken bij een echtscheiding, zijn allemaal voorbeelden van situaties waarbij mediation van pas komt.

Verdeling van geld en nalatenschap

Het overlijden van een geliefd familielid is al erg genoeg. Een conflict over de nalatenschap kan je er dan echt niet bijhebben. Toch blijkt uit onderzoek dat er meer onenigheid over de nalatenschap is dan vroeger. Naast eventuele bezittingen en vermogens die verdeeld moeten worden, zijn er natuurlijk ook spullen met emotionele lading die jullie een mooi plekje willen geven. Dit zijn vaak al lastige keuzes, maar zonder een testament kan dit nog wat ingewikkelder zijn. In sommige families kan het door onenigheid jaren duren voordat een erfenis is afgewikkeld. Wil je dit voorkomen en samen met je familie tot een eerlijke en fijne afwikkeling komen? Schakel dan de hulp van een bemiddelaar in.

familieruzie mediator

Conflict binnen een familiebedrijf

Het is niet voor niets dat je in de wandelgangen vaak hoort dat je privé en zakelijk zoveel mogelijk gescheiden moet houden. Met een familiebedrijf is dat zoals je zult begrijpen, iets ingewikkelder. Je zit bijvoorbeeld samen met je broer in het bedrijf van je vader. Hij wil een heel andere koers gaan varen en jij wil de ideeën van je vader laten voortleven in de zaak. Jullie bedrijf is gebaseerd op vertrouwen en niet alle afspraken staan op papier. In zo’n geval kan het ook nuttig zijn om een mediator in te schakelen. Beiden krijgen jullie de kans om jullie verhaal te doen en wordt jullie gevraagd om naar de ander te luisteren. De bedoeling is dat jullie zo snel en op een fijne manier tot een middenweg komen waar jullie beiden achterstaan. Zo kunnen jullie samen vol goede moed verder met het bedrijf waar jullie trots op zijn. Zit jij in jouw familiebedrijf in een soortgelijke situatie of speelt er een ander conflict? Trek dan bij een mediator aan de bel.

In 3 klikken prijsoffertes van mediators ontvangen!

Familieruzie

Ruzies. De meeste families praten er niet over met elkaar en zetten de poppenkast voort. Helaas is dit niet de oplossing en zorgt het doorzetten van deze show alleen maar voor opgekropte emoties en slechte familiebanden. Over de ruzies en conflicten praten is dus van groot belang. Heb jij lang geleden een ruzie gehad met je zus en hebben jullie daar nooit meer over gepraat? Heb je je vader al jaren niet meer gezien omdat hij je in de steek heeft gelaten? Of ben je boos om iets van vroeger maar wil je geen oude koeien uit de sloot halen? Doe het wel en los jullie probleem op. Ruzies en gevoelens opkroppen zorgt voor contactbreuken, stress en veel verdriet. Gun jezelf en jouw familie(lid) een schone lei.

Scheidingsbemiddeling

Wanneer jij en je partner besluiten om uit elkaar te gaan, hopen jullie dit als vrienden te kunnen doen. Elke keer als jullie zaken met elkaar willen regelen, lopen de emoties hoog op en belandden jullie in elkaars irritatie. Jullie krijgen ruzie. Een vechtscheiding was voor jullie een ver-van-mijn-bed-show, maar lijkt nu ineens erg dichtbij te komen. Jullie willen dit voorkomen. Een goede manier om de escalatie voor te zijn, is het inschakelen van een familie mediator. Die zorgt dat jullie gezamenlijk alles goed afhandelen en dat jullie beiden met een goed gevoel apart verder kunnen met jullie toekomst.

Meer weten? Lees ons artikel: mediation bij scheiding.

Zorgverantwoordelijkheid verdelen

Als jij en jouw partner gaan scheiden en er zijn kinderen in het spel dan is het belangrijk om afspraken te maken over de zorg voor de kinderen. Als jullie goed met elkaar door één deur kunnen en de zorg onderling kunnen verdelen dan is dat natuurlijk fijn. Jullie spreken dan samen af bij wie de kinderen staan ingeschreven, hoe het gaat met de feestdagen, om de hoeveel tijd de kinderen bij de andere ouder zijn etc. Helaas lopen de spanningen en emoties bij een scheiding vaak hoog op en zijn er regelmatig conflicten over de zorg voor de kinderen. Het kan daarom fijn zijn om met een mediator goede afspraken te maken over de zorg voor de kinderen zodat zij niet de dupe worden van jullie scheiding.

Conflicten bij een ouderschapsplan

Hetzelfde geldt eigenlijk voor een ouderschapsplan. Als jij en je partner gaan scheiden is het belangrijk dat jullie het voor de kinderen zo goed mogelijk regelen. Een mediator kan helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan. In dit plan staan onder andere de kostenverdeling, de zorgverdeling en andere afspraken zoals bezoeken aan familie. De mediator zorgt dat alle relevante onderwerpen in het ouderschapsplan staan zodat de kinderen zo min mogelijk last hebben van de scheiding.

Voorwaarden voor familiemediation

Zoals je zult begrijpen werkt familiemediation alleen als alle deelnemers bereid zijn om met elkaar in gesprek te gaan, naar elkaar te luisteren en allemaal vrijwillig willen meedoen. Daarnaast moet het dus gaan om een afgebakend en specifiek probleem of conflict. Mediation is bedoelt om zo’n probleem of conflict snel en op een efficiënte wijze op te lossen. Twijfel je of de oplossing voor jouw conflict, ruzie of probleem te vinden is bij een mediator? Twijfel niet langer en neem contact met ons op. Wij vertellen je graag of we je kunnen helpen.

Vergelijk prijzen en bespaar op de kosten

Familiemediation is er in allerlei soorten en maten. Het is goed om de verschillende soorten conflictbemiddelingen naast elkaar te leggen. Vergelijk verschillende mediators en hun aanbod. Op deze manier bespaar je kosten en kies je gemakkelijk en snel voor de mediator die het beste bij jou past. Met de mediator ga je aan de slag om jouw probleem zo snel mogelijk op een fijne manier op te lossen. Zo kun je jouw familieprobleem zorgeloos afsluiten en ga je met een schone lei de toekomst tegemoet.

In 3 klikken prijsoffertes van mediators ontvangen!